Değerli okurlarım,

         “ARTIK HASTALIĞIMLA BAŞ EDEBİLİYORUM! – MAST HÜCRELERİNİN GİZİ ″ adlarını verdiğim kitabımın internet bölümüne hoş geldiniz. 

Niçin iki ad?

İlk adı, hasta veya hasta yakını olan okuyucularım için düşündüm. Daha doğrusu ben düşünmedim, bu sözcükleri kullanan bir hastamdan aldım. O hastamı yıllardan beri ağır seyirli Crohn hastalığı nedeniyle tedavi ediyordum. Hatta idrar kesesine açılan bir fistül nedeniyle ameliyat bile gerekmişti. Ona, yeni önerdiğim diyetle zora soktuğum için üzüldüğümü söylediğimde, “Siz hiç üzülmeyin hocam, artık hastalığımla baş edebiliyorum, daha ne isterim!″ demişti.

İkinci adı, doktor okuyucularım için düşündüm. Çünkü mast hücrelerinin, 137 yıl önce tanımlanmalarına rağmen, ancak son yıllarda neler yapabildikleri ortaya çıkmıştır yani uzun yıllar ne oldukları, neler yaptıkları, gerçek güçleri anlaşılamamış sadece allerjilerin bir tipinde rol aldıkları kabul edilmiştir. Bu hücreleri ilk saptayan Paul Erlich, içlerinde bulunan granüllerdeki (küçük parçalar) maddelerle diğer hücreleri beslediklerini düşünerek, besleyen hücreler anlamına gelen mastzellen adını vermiştir.

Bir EK KİTAP hazırlamanın amacı nedir?

Bazı konularda, ilgilenen okuyucuya yardımcı olacak ama genel okuyucu grubuna gereksiz kalacak bilgileri eklemek.

Herkesin hastalığı farklı olacağından, diğer hastalıklarla hastayı yormadankendi hastalığı konusunda daha kolay bilgi alınmasına yardımcı olmak. Bu amaçla çoğu hastalıkta, hem mast hücreleri, eozinofiller, alerji, gıda alerjisi hem de gluten, süt, yumurta, ekmek mayası ve diğer gıdalarla ilgili çalışmalar özetlenmiştir. Hastalıkların çölyak hastalığıyla ilişkisini araştıran bilimsel çalışmalar, varsa glutensiz diyetlerin sonuçları da iletilmeye çalışılmıştır. 

Yararlanılan kaynakları vermek. Aslında kaynakları daha çok doktor okuyucularım için kitaba ekledim ve o nedenle fazla sayıda oldular ama diğer okuyucularım da ilgilendiklerinde, internetlerinin ilk sayfasına kaynağın başlığını yazıp, o makalenin özetine ulaşabilirler. Kaynakları, ek kitaba da, arayacağınız makalenin başlığının, kolayca ve hatasız yazılabilmesi için kopyalama yöntemi uygulanması amacıyla aldım. Ayrıca “entrez pubmed” yazarak açtığınız ve tıp alanındaki yayınları depolayan siteden de gene çalışmanın başlığını yazdığınızda, aradığınız makalenin özetini bulabileceksiniz. Her iki yerden, eğer okuyucuya açıksa belki de yazının tümüne ulaşmanız mümkün olacaktır. 

Konularla ilgili yeni bilgiler eklendikçe, onları sizlere ulaştırmak. Çünkü tıp bilimi çok değişkendir ve sürekli yeni çalışmalar yapılır. 

Not: Bilgilerin basılı kitapta geniş olarak verildiği bölümler, sayfa numaraları ile (bk. s. …) şeklinde bildirilmiştir. 

Kitabı Nobel Yayın internet sitesinden temin edebilirsiniz.

İÇİNDEKİLER

BÖLÜM I

Bölüm II

Bölüm III

Bölüm IV

Bölüm V