Bu makaleyi sesli olarak dinleyebilirsiniz
|
10 yaşın altındaki çocuklarda gözlenen, çoğunlukla kemikleri tutan bir hastalıktır. Erişkinlerde de görülebilir. Burada granülom, iltihap sonucu gelişen tümöral yapıları anlatmak için kullanılır. Tümöral yapıların mutlaka kanser veya lenfoma gibi maliğn hastalıklara bağlı olması gerekmez. Eozinofilik granülom, tümör görüntüsü veren, iyi huylu ama aslında tedavisi de bazı hastalarda çok zor olabilen bir hastalıktır. Buraya alma nedenim histopatolojik incelemelerinde eozinofillerin birikmiş olarak bulunmasıdır.
Granülomlar kafatası, çene kemiği ve uzun kemiklerde, kaburga, omurgada yerleşebilirler. Kemikteki granülomlar tek veya çok sayıda olabilirler. Tek granülom daha sık gözlenir. Kemikteki granülomlar ağrı ve şişmeye neden olur. Kafa kemiklerindeki granülomlar oradaki çok önemli sinirlere baskı yapar, çevredeki yumuşak dokulara da yayılabilir. Uzun kemiklerdeki granülomlar kırıklara neden olabilir. Hastaların küçük bir grubunda akciğer, lenf düğümleri, deri ve sindirim kanalı tutulabilir. Eğer hasta yakınmasız ise tedavisiz izlenir. Ağrılı granülomlar cerrahi yöntemle temizlenir. Çok sayıda olduklarında kortizonun yanında kemoterapi, radyoterapi (ışın tedavisi) de uygulanır. Bu hastalığın gecikmiş bir alerjik reaksiyona bağlı olabileceği düşünülmektedir (110). Literatürde, bu hastalarda deri prik ve yama testleri ve gıda alerjileri konusunda bilgi bulunamamıştır.
Öneriler: Kitabın V. bölümündeki genel öneriler yanında kişiye özel önerilerden A ve C planlarına uyulması, bu hastaların tedavisine yardımcı olabilir ve hastalığın ilerlemesini önleyebilir . Ev içi havası alerjenlerini daha etkin bir şekilde uzaklaştırmak için deri prik ve/veya IgE testlerinin yapılması iyi olur. D planı uygulanmamalıdır.
Kitap: Artık Hastalığımla Baş Edebiliyorum (Mast hücrelerinin Gizi). Nobel Tıp Kitabevleri.
110. Schmidt H, Krell D, Krell R. An etiological study of eosinophilic granuloma. Dtsch Zahn Mund Kieferheilkd Zentralbl. 1991;79:455-64.