Ülseratif Kolit Yanında Akciğer Zarı Tutulumu da Olan Hastamın Mektubu

Hasta Mektupları

2001 yılının sonlarına doğru karın ağrılarım başladı. Kabızlık ve makatta acı oluyordu. Daha sonra ishale döndü. Kanamalı ishallerim başladı. Doktora gittim. Fitil verdi. Onu kullandıktan sonra ishalim durdu. 5-6 ay sonra tekrar başladı. Bu sefer ishalim sümüksü kanamalıydı. Günde 10-11 defa dışkılıyordum. Hayatım cehenneme döndü. 2003 Şubatında yapılan kolonoskopi ve alınan biyopsi sonucunda ülseratif kolit olduğu anlaşıldı. Büyük bir hastaneye yönlendirdiler.

O sırada dayanılmaz göğüs ağrılarım vardı (H.U.sol akciğerini ve kalbini saran zarlar iltihaplanmıştı. Bu, ülseratif kolitin nadir gördüğümüz bağırsak dışı tutulumlarındandır). İshalim artmıştı, karın ağrılarım dayanılmaz boyuttaydı. Dr. H.U. beni hastaneye yatırdı. Yapılan tedavi sonucu rahatladım. Kanamalarım zaman zaman devam ediyordu. Tuttuğum günlükten nelerin rahatsızlık verdiğini buldum. Yumurta yiyince kanamam artıyordu. Annem, ağabeyim ve kız kardeşim de yumurta yiyince rahatsız olurlar. Ben de çocukluğumdan bu yana zeytin ve peynir yiyemiyordum. Çikolatanın içindeki peynir suyundan bile rahatsız oluyordum. Bunun üzerine doktorum bir test yaptırdı. Zeytin, peynir, yumurta, taze fasulye, patates ve nohutla birlikte toplam 18 gıdaya duyarlılığım olduğu anlaşıldı. Bunları yemeyi kesince rahatladım. Günde 1 defa dışkıya çıkıyorum. Kanamalarım ve karın ağrılarım yok.

2003’ten 2007’ye kadar geçen zaman içerisinde tuttuğum günlükten de anlaşıldığı gibi ülseratif kolitin gıdalara bağlı bir hastalık olduğuna inanıyorum. Bana dokunan yiyeceklerden sakınıyorum ve çok rahat ediyorum.

Hülya Uzunismail hakkında 247 makale
43 yıl aktif olarak çalışmış, bunun yaklaşık son 25 yılını da, gıda-hastalık ilişkisini bulma uğraşına adamış bir iç hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanı olarak derlediğim bilgi ve deneyimlerimi, hem doktorlar hem de hastalar için bir kitapta birleştirerek paylaşmak istedim.