Eozinofilik endokardit, kalbin içini döşeyen ve endokart adı verilen dokunun eozinofilik iltihabıdır. Endokart kalp kapaklarını da saran bir dokudur. Endokardit yapan nedenlerin başında bakteriler bulunur. Bakteriyel endokardit, aslında endokardit olgularının çok büyük bir grubunu oluşturur ve çok zor bir hastalıktır. Mantarlar ve parazitlere bağlı endokarditler de vardır. İlk eozinofilik endokardit hastası 1951’de yayınlanmıştır. O tarihten beri çok sayıda eozinofilik endokardit olguları bildirilmektedir. Bu hastalık tropikal ülkelerde parazitlere bağlı olarak gelişmektedir. Eozinofilik endokarditlerin büyük bir bölümünde neden hipereozinofilik sendromdur (bk., Kitap, s. 116-118).
Eozinofil hücrelerinin lösemisi (bir çeşit kan kanseri) az sayıda da Churg-Strauss sendromuyla birlikte olan olgu sunumları vardır. Diğer kanserlere veya ilaç reaksiyonuna bağlı olan olgular da bildirilmiştir.
Eozinofilik endokarditte, endokart fibroz dokuyla sertleşmiştir. Sertleşmiş endokart genişleyemez ve kanın kalbe kolayca dolması zorlaşır. Sert doku kalp kapaklarını da kalınlaştırır ve işlevlerini bozar. Bu hastalarda nefes darlığı vardır, ateş, halsizlik olabilir. Kalp ritm bozuklukları görülebilir. Ayrıca kalp duvarına yapışmış büyük trombüsler oluşur, bunlar kanın kalbe dolmasını engellerler. Trombüs pıhtı demektir ve ondan kopan parçacıklar beyin, böbrek, bağırsak ve bacakların damarlarını tıkayarak büyük hasarlar oluşturabilir. Çok zor bir hastalıktır. Tedavide kortizon kullanılır, yanıt alınamayan olgulara kemoterapi (kanser tedavisi uygulanan ilaçların verilmesi) yapılır. Trombüsler ve sertleşmiş kapaklar için ameliyat gerekebilir (72). Aslında bu hastalarda IgE bakılan bir olgu sunumu bulunmaktadır. O da normal değerin biraz üstünde çıkmıştır.
Öneriler: Kitabın V. bölümündeki genel öneriler yanında kişiye özel önerilerden A ve C planlarına uyulması, bu hastaların tedavisine yardımcı olabilir. Ev içi havası alerjenlerini daha etkin bir şekilde uzaklaştırmak için deri prik ve/veya IgE testlerinin yapılması iyi olur. D planı uygulanmamalıdır.
Kitap: Artık Hastalığımla Baş Edebiliyorum (Mast Hücrelerinin Gizi). Nobel Tıp Kitabevleri.
72. Benezet-Mazuecos J, de la Fuente A, Marcos-Alberca P, Farre J. Loeffler endocarditis: what have we learned? Am J Hematol. 2007;82:861-2.